Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Είμαστε Αλλού – Κορίτσια της Προσφυγιάς

 

Είμαστε Αλλού – Κορίτσια της Προσφυγιάς Εκδόσεις Πατάκη

 

                                                                        photo only by me :)
 

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δε θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων κάθε χειρονομία σου σαν να γκρεμίζεις την αδικία. Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή. 

Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις πολιτείες μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα
αύριο οι άνθρωποι θα χάνονται στην νύχτα του πολέμου έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω απ’τις οβίδες. Δεν έχεις καιρό δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.» Τάσος Λειβαδιτης 

Πρόσφυγες εγκαταλείπουν την γη τους τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκινάνε το ταξίδι της επιβίωσης μόνο με τα ρούχα που φορούν… μεταφέρονται με κάθε μέσο προς το δρόμο της ασφάλειας. Είναι μακρύς όμως και γεμάτος κινδύνους. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χάσουν και τη ζωή τους όμως πίσω δεν θα γυρίσουν! Ρημαγμένες οικογένειες, παιδιά δίχως προστάτες ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. 

 

Στο βιβλίο γνωρίζουμε τις ηρωιδες που εκτοπίστηκαν σε διαφορά μέρη της γης αφηνοντας πισω όλη τους την περιουσία. Οι απανωτές αυτές αντιξοότητες τις έκαναν πιο αξίες πιο δυνατές και πιο επίμονες για το δικό τους όνειρο! Δεν το έβαλαν κάτω γιατί είχαν πίστη στον εαυτό τους. Πρόσφυγες στις νέες πατρίδες προσπαθούν να ριζώσουν καταπίνοντας το φαρμάκι της περιφρόνησης γιατί πρεπει να συνεχίσουν μια καινούργια ζωή… Δεν έχουν  χρόνο να κλαίνε για την ζωή που άφηνουν  πίσω. Η θλίψη του ξεριζωμού φώλιαζει στο βλέμμα και μένει έκει για πάντα. Ευτυχώς υπάρχουν οργανισμοί που έχουν αναλάβει την περίθαλψη και την αποκατάσταση των προσφύγων ώστε οι χώρες που τους υποδέχονται να τους δώσουν μια ελπίδα.

Η συγγραφέας κα Μαλαλα Γιουσαφζαι (η ίδια βρέθηκε εκτοπισμένη μέσα στην ίδια της τη χώρα) έρχεται να μας αποκαλύψει ιστορίες των αληθινών προσώπων που κρύβονται πίσω από τις ψυχρές αυτές αναφορές.

Συγχαρητήρια κορίτσια! Ζειναμπ, Σαμπρίν, Νετζλα, Μαρια, Αναλιζα, Μαρι Κλαιρ, Τζεννιφερ, Αγιντα, Φάρα και όλοι όσοι αγωνίστηκαν για μια και μοναδική επιλογή;;; Την επιβίωση!

 

*******************************************************************************Μόνο αγάπη.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: