Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ (search Engines)

Όλες οι μηχανές αναζήτησης επιτρέπουν την έρευνα με λέξεις κλειδιά και ενδείκνυνται για αναζήτηση πληροφοριών που αφορούν ειδικά θέματα. Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς Μηχανές Αναζήτησης είναι οι ακόλουθες:
  • Alta Vista http://www.altavista.com
    Μια από τις πιο περιεκτικές διαθέσιμες Μηχανές Αναζήτησης στο Δίκτυο. Επιτρέπει απλή ή εξειδικευμένη αναζήτηση σε HTML αρχεία καθώς και τη χρήση Boolean Operators (or, and, not). Η υπηρεσία fhotofinder επιτρέπει την αναζήτηση σε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει φωτογραφίες. Η υπηρεσία Translation επιτρέπει αυτόματη μετάφραση των websites από μια γλώσσα σε μια άλλη.
  • Nothern Light http://www.notherlight.com
    Μια από τις πιο περιεκτικές διαθέσιμες Μηχανές Αναζήτησης ίσου μεγέθους περίπου με την Alta Vista. Επιτρέπει απλή ή εξειδικευμένη αναζήτηση με τη χρήση Boolean Operators και παραθέτει ως επί των πλείστων ποιοτικά αποτελέσματα. Ταξινομεί τα αποτελέσματα σε Folders, δυνατότητα που διευκολύνει το χρήστη στην έρευνα που διεξάγει.
  • Google http://www.google.com
    Τα αποτελέσματα από την google περιλαμβάνουν όλους τους όρους αναζήτησης και ταξινομούνται ανάλογα με την εγγύτητα μεταξύ των όρων αναζήτησης. Η εντολή “I´m feeling lucky” μεταφέρει το χρήστη απευθείας στο website που βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάλογα με την ταξινόμηση της google. Κρατάει επίσης back up αρχεία για τυχόν νεκρά links.
  • Excite http://www.excite.com
    Επιτρέπει απλή ή εξειδικευμένη αναζήτηση και τη χρήση Boolean Operators (or, and, not).
    Μετά την ολοκλήρωση της αναζήτησης προτείνει λέξεις για τον περιορισμό της έρευνας. Παρέχει πληροφορίες για σπορ, δελτία καιρού δυνατότητα ανεύρεσης ατόμων, chat rooms, ωροσκόπια, ταξίδια και χάρτες, παιχνίδια, αυτοκίνητα, κλπ.
  • HotBot http://www.hotbot.com
    Το ευρετήριο της αποτελείται από περίπου 110 εκατομμύρια sites (τοποθεσίες στο Δίκτυο). Επιτρέπει απλή ή εξειδικευμένη αναζήτηση σε θεματικούς καταλόγους, γκρουπ συζητήσεων, αναζήτηση επιχειρήσεων, ανεύρεση ατόμων και e-mail διευθύνσεων, μικρές αγγελίες, πληροφορίες χρηματιστηρίου κλπ. Αξιολογεί τα αποτελέσματα ανάλογα με τη δημοτικότητα που παρουσιάζει το wibesite. Παρέχει ακόμη τη δυνατότητα έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς (com ή org).
  • Infoseek http://www.infoseek.com
    Το ευρετήριο της αποτελείται από περίπου 60 εκατομμύρια sites και έχει ικανοποιητικά ποσοστά ακριβείας στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Επιτρέπει έρευνα σε ξένη γλώσσα, ανάλογα με γεωγραφική τοποθεσία, καθώς και τη χρήση Boolean Operators.
  • Lycos http://www.lycos.com
    Aπό τις παλαιότερες Μηχανές Αναζήτησης, παρέχοντας όμως υψηλά σε σχετικότητα αποτελέσματα, με δυνατότητα για απλή ή εξειδικευμένη αναζήτηση, χρήση Boolean Operators και πολλαπλά links σε εικόνα και ήχο.
  • WebCrawler http://www.webcrawler.com
    Το ευρετήριο της αποτελείται από 2 εκατομμύρια sites και είναι εύκολο στη χρήση. Η φόρμα των αποτελεσμάτων της έρευνας δίνει αρχικά 25 τίτλους, καθώς και τη δυνατότητα εμφάνισης περιλήψεων των κειμένων και το ποσοστό επιτυχίας της ίδιας της έρευνας.
Στην αρχή της σελίδας
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Πρόκειται για μηχανές αναζήτησης που εντοπίζουν πληροφορίες από Ελληνικά sites.
  • In gr - Κατάλογος του Eλληνικού Internet http://www.in.gr
    Το ευρετήριο της αποτελείται από Ελληνικές τοποθεσίες ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα παροχής προσωπικού λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύνδεση με το χρηματιστήριο, δελτίο καιρού για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς και τη χρήση Internet Relay Chat (IRC).
  • The Greek Indexer http://www.indexer.gr/
    Μηχανή αναζήτησης που με ευρετήριο από Ελληνικές τοποθεσίες στο Διαδίκτυο.
  • FindLink http://www.findlink.gr/
    Το FindLink έχει ευρετήριο που αποτελείται από web sites αποκλειστικά με Ελληνικό περιεχόμενο. Παρέχει ακόμη σύνδεση με το Χρηματιστήριο, δελτία καιρού κλπ.
  • Phantis http://www.phantis.com/
    Ελληνική μηχανή αναζήτησης που περιέχει 16.000 περίπου sites. Παρέχει θεματικό κατάλογο Ελληνικών νομών και πόλεων, πρόσβαση σε ειδήσεις στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.
  • StarPoint http://www.starpoint.gr/
    Ελληνική μηχανή αναζήτησης που παρέχει πρόσβαση στον Ελληνικό κυβερνοχώρο. Οι σελίδες που περιέχει, οι ειδήσεις, καθώς και όλη η υπόλοιπη ύλη ανανεώνονται καθημερινά.
  • Web Index http://www.webindex.gr/
    Πρόκειται για μηχανή αναζήτησης που παρέχει πρόσβαση σε Ελληνικές τοποθεσίες στο Διαδίκτυο. Η αναζήτηση πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.
  • GoGreece http://www.gogreece.com/
    Μηχανή αναζήτησης που παρέχει πρόσβαση σε ελληνικά sites στον κυβερνοχώρο. Διαθέτει ταξιδιωτικό οδηγό για όλη την Ελλάδα.
  • THEA http://www.thea.gr/
    Περιλαμβάνει Ελληνικές τοποθεσίες και ενημερώνεται σε καθημερινή βάση. Επιτρέπει αναζήτηση μόνο στην Αγγλική γλώσσα. Η αναζήτηση πραγματοποιείται στην Αγγλική γλώσσα.
  • Greek explorer http://www1.hiway.gr/ge
Στην αρχή της σελίδας
ΜΕΤΑ-SEARCH ENGINES
Πρόκειται για πολυμηχανές αναζήτησης, που στέλνουν την έρευνα σε πολλές μηχανές αναζήτησης ταυτόχρονα, και παραθέτουν ένα μεγάλο αριθμό αποτελεσμάτων από διαφορετικές SEARCH ENGINES.
  • Metacrawler http://www.go2net.com/search.html
    Παραθέτει τα αποτελέσματα της έρευνας σε μια μεγάλη λίστα, ταξινομημένα κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με την ακρίβεια που τα χαρακτηρίζει. Τα αξιολογεί βαθμολογώντας στην κλίμακα 1-100 (τα ακριβέστερα ανάλογα με την αναζήτηση).
  • Dogpile http://www.dogpile.com/
    Στέλνει την έρευνα σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό από SEARCH ENGINES και παραθέτει τα αποτελέσματα της έρευνας κατά συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης.
  • www.4topweb.com Μια metasearch engine  που έχει αναπτυχθεί από Έλληνες.
Στην αρχή της σελίδας
ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
  • Yahoo http://www.yahoo.com
    Πρόκειται για τον πιο περιεκτικό και τον πιο δημοφιλή θεματικό οδηγό του Internet. Καθώς το Yahoo στηρίζει τις πληροφορίες που περιλαμβάνει σε υποδείξεις και υποβολές προτάσεων των ίδιων των χρηστών, ίσως δεν είναι τόσο περιεκτικό όσο μια SEARCH ENGINES. Είναι όμως εύκολο στη χρήση και πολύ δημοφιλές στην κοινότητα των χρηστών του Διαδικτύου λόγω της πληθώρας των υπηρεσιών που προσφέρει.
  • The www Virtual Library http://www.vlib.org/
    Πρόκειται για θεματικό οδηγό του INTERNET που το ευρετήριο του αποτελείται από sites ποιότητας. Παρέχει τη δυνατότητα έρευνας με θεματικές κατηγορίες αλλά και με λέξεις-κλειδιά.
  • Magellan http://www.magellan.excite.com/
    Παρέχει τη δυνατότητα έρευνας με λέξεις κλειδιά αλλά παράλληλα κάνει λογικούς συσχετισμούς για ακριβέστερα αποτελέσματα και ευκολία στη χρήση. Παραθέτει ανά 10 τα πιο σχετικά με την αναζήτηση αποτελέσματα.
Στην αρχή της σελίδας
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
  • Britannica http://www.britannica.com/
    Πρόκειται για την online έκδοση της εγκυκλοπαίδειας Britannica. Παραθέτει αποτελέσματα από τη γνωστή εγκυκλοπαίδεια, από αξιολογημένες πηγές του Διαδικτύου αλλά και από άρθρα 70 περίπου τίτλων περιοδικών. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με βαρύτητα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.
  • WestCats: Library Catalogues on the World Wide Web http://www.lights.com/webcats/
    Υπηρεσία που παρέχει πρόσβαση σε online καταλόγους βιβλιοθηκών (OPAC) σε όλο τον κόσμο.
  • Gabriel: Gateway to Europe´s National Libraries http://portico.bl.uk/gabriel
    Υπηρεσία που δίνει πληροφορίες και παρέχει πρόσβαση στις Εθνικές Βιβλιοθήκες των χωρών της Ευρώπης.
  • Libweb: Library Servers via WWW http://sunsite. Berkley. EDU/Libweb/
    Υπηρεσία που παρέχει πρόσβαση σε 3000 περίπου ιστοσελίδες βιβλιοθηκών σε 90 περίπου χώρες σ΄όλο τον κόσμο.
  • CastaList http://www.lsoft.com/catalist.html
    Αποτελεί ένα κατάλογο με 24,605 περίπου λίστες συζητήσεων (LISTSERV) στις οποίες μπορεί να γίνει αναζήτηση με θέμα, χώρα ή ακόμη και αριθμό συνδρομητών.
  • Tilenet http://tile.net/
    Πρόκειται για μηχανή αναζήτησης για mailing lists και newsgroups.

1 σχόλιο:

Eleni είπε...

πηγές
http://www.asda.gr/g14per/site/site-search-engines.htm